Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality z dopravy

27. 12. 2023

Informace o změnách na bodovém kontě SMS zprávou nebo e-mailem

Na Portálu dopravy si od 1. ledna 2024 řidiči budou moci požádat o zasílání informací o změnách na svém bodovém kontě SMS zprávou nebo e-mailem. Umožní to novela vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, kterou schválila Legislativní rada vlády. 

 

Rozšíření proměnných dopravních značek na dálnicích

Ředitelství silnic a dálnic prověří možnosti rozšíření proměnných dopravních značek na dálnicích. Ty mohou v případě kalamit omezit vjíždění nákladních vozidel do levého pruhu. Zároveň se zvyšuje dohled policie nad kritickými dálničními úseky a od ledna se také zvyšují pokuty za porušení zákazu předjíždění. Začátkem roku 2024 přibudou na D1 další zákazové značky. Konkrétně nebude kamionům dovoleno předjíždět též v úsecích 21. km Mirošovice – 90. km Humpolec a na exitech 112. km Jihlava – 141. km Velké Meziříčí-západ, s výjimkou stoupacích pruhů, kde bude předjíždění povoleno.

 

V polovině listopadu začal platit zákaz předjíždění nákladních vozidel v úsecích 90. km Humpolec – 112. km Jihlava a úseku mezi 146. km Velké Meziříčí-východ – 182. km Kývalka.
Od 1. ledna 2024 také platí novela silničního zákona, která přináší zpřísnění postihu za porušení zákazu. Na místě budou moci dát policisté řidiči pokutu 4 500 až 5 500 korun, ve správním řízení pak až 25 tisíc korun. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář